Ticari rafların yaklaşık olarak sekiz (8) ayrı alt grubu vardır. Gerçi bu kategorileri çok daha fazla çoğaltmak mümkündür ama genel olarak bilinen çeşitleri ile beraber bunlar sırası ile;
1- Market Raf Sistemleri: Aynalı Manav Reyon Rafları, Delikli Duvar Reyon Rafları, Kolon Dönme Ünite Rafları, Orta Reyon Ünite Rafları, Oval Başlı Orta Reyon Rafları, Reyon Başı Ünite Rafları, Şapkasız Duvar Reyon Rafları olarak çeşitlendirilebilir.
2- Mağaza Raf Sistemleri:Market Raf Sistemlerine ilave olarak, Çanta Teşhir Rafı, Giydirme Raf Sistemi, Kanallı Fon Raf Sistemi, Konik Dikme Raf Sistemi ve Rondo Boru Raf Sistemi olarak çeşitlendirmek mümkündür. Ayrıca bu raf sistemleri aynı olmakla beraber değişik adlar altında da piyasada bulmak mümkündür.
3- Mağaza Banko Raf Sistemleri: Bu raf sistemleri diğer raf sistemlerinden farklı olarak camlı ve bölmeli olarak tasarlanan raf sistemlerindendir. Camlı Borulu Banko Raf Sistemleri, Camlı Ahşap Banko Raf, Camlı Dar Tip Teşhir Ünitesi, Camlı Geniş Tip Teşhir Ünitesi, Camlı Bankolar raf sistemleridir. Mağaza ve marketlerdeki diğer raf sistemleri ile beraber kullanılabildikleri gibi münferit olarak da kullanılabilmektedir. Örneğin duvarın ön kısmına delikli duvar reyon rafı konulur, bu raf sisteminin ön kısmına ise Camlı Ahşap Banko konularak her iki rafın kullanılmasıyla bir kombinasyon oluşturulabilir.
4- Askı Raf Sistemleri: Askı raflar genellikle mağazaların asılarak teşhir edilmesi ve istiflenmesi gereken ürünleri için kullanılır. Askılar, şelaleler, bastonlar ve yine askılık olarak kullanılan diğer raf sistemleri bu kategoride değerlendirilir.
5- Depo Raf Sistemleri: Depolar mağazaların fazla ürünlerinin veya işletme üretim yapan firmaların ürünlerini istiflemek için kullandıkları ve esas gayesi ürün muhafazası ve istif olan yerlerdir. Bu gibi yerlerde estetik kaygılardan uzak işlevsel ve ekonomik raf sistemlerini kurulması ve kullanılması gerekir. Askı Raf Sistemi, Çelik Raf Sistemi, Depo Rafı, Paletli Raf, Makaralı Kayar Raf, Mezanin Raf Sistemi, depolarda en çok kullanılan raf sistemleridir.
6- Arşiv Raf Sistemleri: Genellikle evrak akışının yoğun olduğu belge saklama zorunluluğu bulunan kurum ve işletmelerde kullanılır. Genellikle sabit raflar ve dolaplardan oluşturulur.
7- Metal dolap Raf Sistemleri: metal dolap ve raf sistemleri çok amaçlı kullanılabilmektedir. Bu dolap ve raf sistemleri arşiv amaçlı kullanılabildiği gibi, elbise dolabı, evrak dolabı gibi amaçlarla da kullanılabilmektedir.
8- Özel Firma Raf Sistemleri: Bu raf sistemleri özel olarak sadece bir ürünün veya benzer ürünlerin teşhiri için kullanılır. Genellikle single (tek) olarak kullanılırlar. Ahşap Kule Standı, Çerez Rafı, Çift Yönlü Ahşap Kanallı Stant, Delikli Hırdavat Standı, Döner Bijuteri Standı, Dönerli Askı Standı, Eğimli Raflı Tel Stant, Fırın Rafı, Kuruyemiş Rafı, Masa üstü Helikopter Standı (tek/çift katlı), Tel Firma Standı, Tel Pano Standı, Tel Raflı Firma Standı. Özel raf sistemleri arasında yer alır.
Market raf sistemleri günümüzde fiyatları ile en çok tercih edilen raf ürünlerinin başında gelmektedir. Buna etken kullanışlı şık ve portatif olmasının da rolü büyüktür. Market rafları market gruplarında, hırdavat sektöründe, kırtasiye alanında, mağazacılıkta kısacası showroom oluşturulabilecek her yerde kullanılmaktadır. Market raf fiyatları konusunda piyasada birçok farklı fiyat olmasını ürün niteliği ve yüksek maliyetler olarak iki nedene bağlayabiliriz. Market rafları kurulumu kolay ve zahmetsizce şıklığı yakalamaktadır. Kullanılacak alanda bir yerden başka bir yere taşımak monte etmek ekstra bir harcama gerektirmez sağlamdır ve yıllarca kullanıma uygundur. Market raflarının tercih edilme sebebinin başlıca kaynağı budur. Bu rafların imalat sürecinde makine parkuru önemli rol oynamaktadır.